Valmennusohjeita:

tiistai 28. lokakuuta 2014

Juoksuvarusteet kuntoon, Jyrki Sukula!

The Keravanjoki River
Keravalaisen vanhan sanonnan mukaan on keskimääräistä mukavampaa voittaa kuin hävitä. Kerrankin minäkin voitin jotain. Voitin nimittäin huivin Juoksija-lehden lukijakilpailusta. Jee! Pääpalkintona oli auto, eli minä pääsin sitä jo aika lähelle. Tänä vuonna voitin huivin, ensi vuonna kenties bluetoothkuulokkeet. Viisivuotissuunnitelmana on nousta valmennuskirjan voittajien pieneen, mutta arvokkaaseen joukkoon. Ennen eläkkeelle jäämistäni aion voittaa lukijakilpailun auton. Tätä tavoitetta varten minun täytyy juosta paljon. Juoksija-lehden vt. päätoimittajakin juoksi minua vastaan muutama viikko sitten.



Nyt voi Jyrki Sukula tulla tarkistamaan juoksuvarusteideni kunnon. Otin nimittäin uuden huivin heti käyttöön aamulla töihin juostessani. Harmi vain oli niin hämärää, eikä kukaan tullut vastaan, että olisin päässyt rehvastelemaan palkintohuivilla. Jalkaan puolestaan olin laittanun toiselle juoksulenkilleen päässeet lenkkarit, jotka rahti oli tuonut aiemmin Englannista. Vanhan juoksureppuni tilalle otin pari viikkoa sitten Ruotsista ostamani uuden repun. Kuten juoksureput aina, niin tämänkin kaipaa vielä vähän puukkoa ja saksia, jotta siitä saadaan oikeasti juoksuun sopiva. Ylimääräisiä nauhoja ja remmejä on repuissa aina liikaa.

PS. Vinkkinä niille ketkä eivät vielä tiedä, että uusia lenkkareita hankkiessa kannattaa käydä suomalaisessa urheiluliikkeessä sovittamassa itselleen sopiva malli, ja sen jälkeen tilata vastaavat kengät nettikaupasta Englannista. Pääsääntöisesti lenkkarit saa Englannista tilattuna melkein puoleen hintaan.

15 kommenttia:

  1. Älä jätä hullua jännitykseen vaan laita myös tuo kys. nettikaupan linkkin liitteeksi. Kaikki eivät ole yhtä vahvoja nettiguruja kuin sinä.. Kiitos

    VastaaPoista
  2. Suomalainen (kansainväliseen ketjuun kuuluva) urheilukauppa kiittää!

    VastaaPoista
  3. Vinkkinä niille joita kiinnostaa muukin kuin oma napa juuri ja tasan nyt: Mikäli käyt suomalaisessa urheiluliikkeessä sovittamassa itsellesi sopivan mallin, osta kengät samasta liikkeestä.

    Terveisin nimim. Vastuuntuntoinen (naiivi?) kuluttaja, palkansaaja, veronmaksaja ja julkisten palveluiden käyttäjä.

    VastaaPoista
  4. Mietinans, että oliko tuo P.S. vitsi vai ei? Ei kai kukaan nyt tosissaan kirjoita blogiinsa, että käykää sovittamassa liikkeessä ja ostakaa muualta? Miten ajattelit jatkossa sovittaa kenkiä, kun tuskin on enää kovin montaa kauppaa jäljellä, jos kaikki toimisivat noin.

    VastaaPoista
  5. Ostaisin mielelläni suomalaisesta urheiluliikkeestä, jos tarvitsemaani (isoa) kokoa olisi siellä. Ei ole kovin innostavaa kiertää montaa liikettä, jossa myydään ei oota. Ensimmäinen kysymys monessa liikkeessä on: "Mitä väriä haluaisit?". En haluaisi muuta kuin, että olisivat sopivat ja vastaisivat käyttötarkoitustani.

    VastaaPoista
  6. Kyllä kuluttaja saa hankkia haluamansa tuotteen sieltä mistä sen halvimmalla saa. Kuluttaja saa myös vertailla hintoja ja tutustua tuotteisiin ennen ostopäätöstään.Tuotteesen tutustuminen ei velvoita tekemään ostopäätöstä.

    VastaaPoista
  7. Hyvät vinkit ovat vain tervetulleita.

    VastaaPoista
  8. Nykyajan kivijalkakaupathan on vain sovittamista ja brändien markkinointia varten näissä bulkkituotteissa joihin lenkkitossut kuuluvat. Joku voi hyötyä myös asiantuntevasta myyjästä jos ostaa spesiaalimpaa kamaa. Tottakai vastuuntuntoinen kuluttaja ostaa ne sieltä mistä itselleen edullisimmin (raha-logistiikka-aika...) saa.

    VastaaPoista
  9. Vastuuntuntoinen kuluttaja nimenomaan miettii muutakin kuin hintaa. Vrt. esim. lapsityövoima

    VastaaPoista
  10. Mikä kenkävalmistaja valmistaa Reilun kaupan -lenkkareita? Mikä merkki ja mikä nimi?

    VastaaPoista
  11. Yhden kenkävalmistajan kengät tulee yhdestä tehtaasta. Jonkun toisenkaupan kokreampi hinta voi johtua esim eri suuruisesta arvonlisäverosta, kuljetuskustannuksita, mutta ennen kaikkea väihittäismyyjän ahneudesta ja komissiosta.

    Onko reilua ruokkia ahnetta vähittäismyyjää?

    VastaaPoista
  12. Tuskin se verkkokaupan myyjä yhtään vähemmän ahneempi on. Eihän tässä mitään suurta syntiä tehdä, mutta mikäli arvostaa vähittäiskaupan tarjoamia palveluja (kuten sovitusmahdollisuus) kannattaa ostokset suunnata vähittäiskauppaan tai niitä ei kohta enää ole. Rahakin jää Suomeen eikä karkaa ulkomaille. Vai sekö tässä nimenomaan onkin se idea, ettei vaan naapurille (sille ahneelle sialle) jää mitään?

    VastaaPoista
  13. Hei,

    Olisin kysynyt sinulta neuvoa Haglundin kantapää leikkauksesta toipumiseen. Ymmärtääkseni olet käynyt muutama vuosi sitten kyseisen leikkauksen läpi. Itselläni kantapää leikattiin 2 kk sitten. Kantaluuta taltattiin ja limapussit poistettiin. Itse akillesjänteeseen ei koskettu. Olen suunnistava naishenkilö ja näin kahden kuukauden jälkeen tekisi mieli jo lenkkipoluille. Mutta kun se ei onnistu kun kantapää on edelleen takaosasta melko turvonnut ja pullea. Onkohan tämä normaalia? Pientä juoksulenkkiä olen yrittänyt tehdä mutta kantapää ei siitä tykkää. Osaatko sanoa omalla kokemuksellasi että kuinka tällaisen turvotuksen saa vähenemään ja mikähän on aikataulu? jos jotakin vinkkiä saisin tässä tilanteessa niin olisin kiitollinen. Hermothan tässä kohta menee kun leikkauksesta piti apua saada mutta kipujen kanssa eläminen sen kun jatkuu...
    kiitos vastauksesta jo etukäteen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen 54 vuotias aktiivisesti liikkuva mieshenkilö. Itselläni diagnisoitiin Haglundin kantapää sekä akillesjänteen tulehdus. Leikkaus suoritettiin syyskuussa 2012. Leikkauksessa kantaluuta taltattiin, poistettiin limapussi, akilles puhdistettiin ja poistettiiin revenneitä säikeitä sekä porattiin kantapään alle reikiä, jotta osin kiinnityksestä irronnut akilles jälleen kasvaisi kiinni. Leikkauksen jälkeen 4 vko meni haavoja parannellessa. Tämän jälkeen alkoi 10 kerran fysioterapia, jossa alettiin hakea jalan liikkuvuutta ja voimaa takaisin. Kolmeen kuukauteen leikkauksesta en tehnyt muuta kuin jalkajumppaa, kävelin rauhallisesti, pyöräilin ja vesijuoksin.En kyennyt enkä saanut edes juosta. Reilut 3 kk leikkauksesta sain aloittaa hiihtoharjoittelun ja talvella pystyin hiihtämään melko normaalisti . Minulla meni 4 kk leikkauksesta kunnes fysioterapeutti antoi edes luvan aloittaa juoksuharjoittelun. Juoksukokeilut tuntuivat aika vaikeilta, joten aloitin kevyen juoksun vasta huhtikuussa 7 kk leikkauksesta. Ja kas kummaa juokseminen alkoi tuntua jo ihan kohtuu hyvältä. Aika parantaa haavat. Harrastan myös suunnistusta ja ekat suunnistuslenkit tein vasta noin 10 kk leikkauksesta. Omat tuntemukseni ovat sellaiset, että paranemisprosessi kesti lopulta ainakin kokonaisen vuoden ennenkuin jalan liikkuvuus, voima ja kimmoisuus palautuivat suurinpiirtein leikkausta edeltävälle tasolle.Itse olen tällä hetkellä todella tyytyväinen jalan kuntoon. Ei lepokipuja, ei kipuja liikkuessa ja jalka toimii.

      Tuo mainitsemasi turvotus on kokemukseni mukaan täysin normaalia tuossa vaiheessa. Turvotus häviää ajan kuluessa.Itselläni turvotus oli hävinnyt kokonaan vasta reilun puolen vuoden jälkeen. Turvotus on merkki siitä, että paranemisprosessi on kesken. Tällöin jalkaa ei kannata yrittää kuormittaa liikaa. Anna paranemiselle aikaa. Turvotuksen hoitoon ei ole muuta helpotusta kuin kylmähoito. Se helpottaa muttei sekään turvotusta poista.

      Ehdotukseni sinulle on, että unohda juoksu toistaiseksi. Harjoittele korvaavasti. Pyöräile, ui, vesijuokse, hiihdä, kävele ja vahvista leikattua jalkaa jalkajumpalla. Aina harjoittelun jälkeen anna jalalle kylmähoitoa. Rasvaa leikkaushaavaa, jotta haava pysyy joustavana. Itselläni oli hoitosuhde fysioterapeuttiin n.6 kk:n ajan leikkauksesta. Tältä sain jumppaohjeet ja neuvot kotiharjoittelua varten. Muistan kuinka hyvä tuki hän oli, koska hän pystyi arvioimaan jalan edistymistä, turvotusta, kannusti ja jarrutti intoani. Tuntemukset oli minullakin alussa huolestuneet, koska koko ajan ajatteli paranemisen olevan nopeampaa kuin se sitten todellisuudessa oli. Lisäksi toipuminen voi olla hyvinkin erilaista. Henkilön ikä, urheilutausta ja jalan kunto ennen leikkausta jne. kaikki vaikuttavat.

      Omalta kohdaltani voin kertoa sellaisen pikku yksityiskohdan, että oma leikkaukseni oli 2 viikkoa ennen kuin bloginpitäjä Petterin. Seurasin blogin kautta hänen paranemistaan ja kuntoutumista. Petterin kuntoutuminen oli mielestäni aivan ilmiömäisen nopeaa ja hän pääsi juoksuharjoitteluun todella nopeasti. Se oli suorastaan kadehdittavaa, mutta oma jalkanikin parani täydellisesti ainoastaan paljon hitaammin. Ja jos en nyt ihan väärin muista taisi Petterikin sanoa, että hänen aiemmin leikattu toinen jalka parani hitaammin kuin tämä viimeeksi leikattu jalka.

      Poista
  14. Turvotus 2 kk leikkauksesta on täysin normaalia. Kahden samanlaisen leikkauksen kokemuksella sanon, että turvotus häviää kokonaan vasta 7 kuukaudessa. Ensimmäisellä kerralla pääsin juoksemaan 3 kk kohdalla, toisella kerralla 2 kk jälkeen. Tilannekohtainen vaihtelu on suurta.

    Turvotus häviää pikkuhiljaa. Voit edesauttaa sitä pitämällä jalkaa koholla (paljon). Itse jouduin usein pitämään jalkaa koholla työpäivän aikana työpöydällä. Toivottavasti et ole seisomatyössä. Kylmääkin voi pitää, mutta oman kokemukseni mukaan kohoasento on parasta. Iltaisin löhösin sohvalla ja pidin jalkaa koholla. Samalla tein fyssarin antamia jumppaohjeita.

    Kuntoutukseen annettujen jumppaohjeiden noudattaminen on tärkeää. Ensinnäkin vahvistat surkastuneita lihaksia takaisin kuntoon. Toiseksi palautat nilkan ja akillesjänteen liikkuvuuden takaisin. Turvotus vähän pistää hanttiin, ja sitä kestää kevääseen asti. Kolmanneksi nilkan lihasten jumppa kiihdyttää alueen aineenvaihduntaa, ja näin ollen edistää toipumista.

    Molempien leikkausten jälkeen ensimmäiset kivuttomat juoksulenkit oli ekalla kerralla 7 kk jälkeen ja toisella kerralla 5 kk jälkeen. 7 kk on normaalia, kun taas 5 kk oli ällistyttävän nopea paraneminen. Kokeile varovaista hölkkää 2½-3 kk kohdalla. Pitkä juoksutauko johtuu siitä, että kantaluun kova pinta annetaan luutua rauhassa. Jos sitä ei malta odottaa, on riski saada kantaluuhun rasitusmurtuma. Kantaluun sisus on hauraampaa ainesta. Kova pinta pitää kantaluun kasassa. Siksi pitää odottaa, että taltatun kohdan pinta luutuu kuntoon.

    Käytä talvi pyöräilyyn, hiihtoon, vesijuoksuun, jumppaan ja muihin oheisharjoituksiin. Lisää juoksua omien tuntemustesi mukaan. Leikattu jalka tulee ottamaan nokkiinsa ekoista juoksulenkeistä, ja turvotus saattaa lisääntyä. Joudut juoksemaan leikatun jalan toipumisen ehdoilla.

    VastaaPoista