Nykyään on trendikästä harjoitella systeemillä 3+1 eli kolme päivää reippaampaa liikuntaa, mitä seuraa yksi kevyempi päivä. Monet urheilijat ovat tulleet nettikirjoitteluissaan viime aikoina kaapista ulos ja laulaneet koko kestävyysurheilevalle maailmalle tätä ilosanomaa.
3+1
Lumivyöryn aloitti Joensuun suuri juoksija Jukka Keskisalo, joka vannoo nettipäiväkirjansa mukaan 3+1 -systeemin nimiin talvikauden harjoittelussaan (Keskisalon päiväkirja). Sittemmin kaapista on tullut ulos myös Hannu Airila, joka paljasti harjoittelevansa Portugalin kolmen kuukauden mittaisella leirillä 3+1 järjestelmällä (Hannun tunnustus). Viimeisin urheilija, joka on tunnustanut kuuluvansa tähän uuteen uskontokuntaan on Vesa Taanila. V7 kertoo harjoittelevansa Kenian ylängöillä tämän saman jaksotuksen mukaan (V7:n blogitunnustus).
Minun piti oikein tarkistaa oma harjoituspäiväkirjani ja huomasin, että myös minulla harjoittelu noudattaa kaavaa 3+1. Joskus jopa 2+1. Minulla näyttäisi olevan maanantaisin kevyt päivä, jolloin vain hölkkäilen kevyesti. Tätä seuraa joko kahden tai kolmen päivä innokkaampi harjoittelu. Seuraava kevyt päivä on useimmiten torstaina. Perjantaista sunnuntaihin on taas enemmän liikuntaa. Hyvin usein aloitan lepäilyn viikonlopun jäljiltä jo sunnuntain puolella, koska sunnuntaiaamun pitkän lenkin jälkeen en tee enää toista harjoitusta sinä päivänä. Kuulutko sinä 3+1 -järjestelmän kannattajiin vai vedätkö esimerkiksi 6+1 tai 1+10? Minä harjoittelin aiemmin talvisin järjestelmällä 7+0, mutta nyt toista vuotta veteraanisarjalaisena kilpaillessani täytyy kokeilla jotain uutta. Kesällä ajattelin harjoitella jaksotuksella 1+2, mutta ainakin maaliskuun loppuun asti jatkan vielä 3+1.
Urbaanilegendat elää omaa elämäänsä
KU-58 uutisoi sivuillaan tammi- ja helmikuun Aktiacupin tapahtumia. Tammikuun kisan jälkeen nappasin heti maalissa sukset käteeni ja painuin ladulle loppuverryttelemään. Joku kysyi, että hiihdänkö kotiin Keravalle, mihin vastasin, että en tällä kertaa. Tässä on tainnut käydä samalla tavalla kuin siinä lasten leikissä, jossa lapset kuiskaavat piirissä viestiä toisilleen ja viesti muuttuu leikin aikana, kun jokainen muuttaa sitä hieman. KU-58:n juttuun (linkki KU-58:n juttuun) ehdittyään tarina on jo ehtinyt muuttua parempaan suuntaan:
Hyvä, että tarinat elää omaa elämäänsä, niin ei tarvitse kaikkia tempauksia tehdä oikeasti itse. Oikeastihan minä vain hiihdin Hakunilan sitä helpompaa metsälenkkiä kevyen 30 min loppuverryttelyn vaimon perässä."Tammikuussa lumisateessa käytyyn kisaan Hakunilaan Muukkonen sivakoi hiihtäen pitkin metsätaipaleita, ja kilpailun päätyttyä takaisin Keravalle tietenkin hiihtämällä."
Kaunista juoksua on ilo katsella :) (Kuva: KU-58) |
Topias kommentoi Katri Helenan esiintymistä Urheilugaalassa: "Toi laulaa nätisti. Se laulaa rauhallisia lauluja. Ne on kansanlauluja". Aikamoisia veisujahan ne on.
Roosa isän pitsasta: "Kebab on vihannes". Olen siis syönyt elämäni ensimmäisen kasvisaterian.
3+1 ei ole ihan uusinta uutta, vaan sillä systeemillä on harjoiteltu mm. 90-luvulla ja lieneepä sillä otettu myös jokunen MM-mitalikin.
VastaaPoistaPyörä on keksitty uudestaan.
VastaaPoista-petteri
Kestävyysurheilu on kumman yksinkertaista puuhaa. Urheilulehden Kupila oli tehnyt Taanilan tapaan Itenissä hyviä havaintoja
VastaaPoistaOk, mutta Jukolassa olet sitten vaan toimitsijana koska olet vanha KeU:n jäsen ja nuo maastot ovat aivan liian tuttuja sinulle eli jos voisit rauhoittaa kilpailuviettiäsi edes senverran. Toivottavasti olet tässä asiassa rehellinen itsellesi ja muille kilpailijoille, kiitos!
VastaaPoistaYllä olevan Anonyymin-kommentin kirjoittaja voisikin esittää samantien toiveen kaikille tuhannelle aktiiviselle suunnistajalle pääkaupunkiseudun vaikutuspiirissä.
VastaaPoista-samalla periaatteella Tukholman alueen Tiomilassa toive pitäisi esittää usealle tuhannelle aktiivisuunnistajille vuosittain.
t. harjoitus ja kilpailukieltoja kunnioittava aktiivinen kuntosuunnistaja
Eikös tuo Keskisalo puhu viikkorytmityksestä, kun taas Hannu ja V7 päivärytmityksestä.
VastaaPoistaViikkorytmityksestähän juoksijat puhuvat, kun 3+1 puhuvat... Suunnistajien perinteitä en tunne. Enkä lukaissut linkkejäkään. Kessi ainakin painaa viikkoperiaattella, ja viikon sisällä oma jakonsa... Vai häh?
VastaaPoistat.lukunakki
Aivan, kaikki jotka tuntevat Hakunilan maastot ilman kartankäyttöä niin voisivat jäädä vaan rohkeasti seuraamaan kisaa koska eihän siinä ole mitään järkeä eikä oikeaa fiilistäkään, että kilpailee ihan kotimaastossaan varsinkin jossain huippujoukkueessa. Kyllä nyt vaaditaan huipuilta jotka tuntevat tuon maastonrepaleen aikas paljon selkärankaa jäädä lähtemättä kisailemaan liian tuttuun maastoon?
VastaaPoistaMutta eihän kilpailua käydä Keravalla, vaan Etelä-Vantaalla ja vieläpä Pihkaniskojen kartalla. Miten Keravalla asuminen tekee kaukana Vantaalla sijaitsevasta maastosta yhtään sen tutumman keravalaiselle kuin esim. Helsingissä asuville.
VastaaPoistaNiin ja eikös Pihkaniskat järjestänyt ao. maastossa tiuhaan tahtiin iltarasteja ja kisoja ennen kuin maasto julistettiin harjoituskieltoon joskus 2006 tai 2007. Taisivat järjestää jopa kolmet iltarastit kaudessa Sotungissa ja Hakunilassa. Aika monen Hesan seudun suunnistajan pitäisi siis jättää tulematta Jukolaan. Joko kaikki tai ei kukaan.
VastaaPoistaHienoa keskustelua jostain kuntosuunnistajien viestikilpailusta :). Jatkakaa samaan malliin.
VastaaPoista3+1 toimii siis mille tahansa aikaskaalalle. Kokeilkaa myös 3 vuotta kovaa ja 1 vuosi lepoa.
Keskisalo tarkoittikin siis, että kolmea normaalia treeniviikkoa seuraa yksi kevyt viikko. Nyt, kun luin Keskisalon päiväkirjamerkinnän uudestaan, niin niinhän se on. Ongelmia luetunymmärtämisessä. Kiitos tarkkaavaiselle lukijalle.
VastaaPoistaPiti ihan kerrata kessin pari treeniviikkoa keväältä 2006. Heitetään vaikka toukokuun eka. 5 kpl 10 km kevyitä. 2kpl yli 20 km keveitä. Lyhyt voimatreeni, hyppely aitatekniikka loikkatreeni, 5*1km, kiihtyvä 15 km. Unohdinkohan jonkun. Joo, 3*4*200/200/6min tais olla. Tonnien jälkeen oli kaks päivää vain kevyttä juoksua (42km). Tuohon voi sitten jokainen asettaa semmoisen x+y sapluunan kuin haluaa, kunhan harjoittelun sisältö on kunnossa.
VastaaPoistaMikä on x+y-sapluuna?
VastaaPoistaHarjoottelevatko kaikki suomen kärkijuoksijat noin kevyesti? Itse en ole kuin noin 35minuutin kympin lönkyttelijä mutta kun katsoin tuota Keskisalon esimerkkiviikkoa niin se näytti aika helpolta jos ei tarvitse töissä käydä vaan pääset joka päivä keskittymään pelkästään juoksuun. Noh. Kaveri on kumminkin temponut kympin alle 30min niin mikäs minä olen tässä kommentoimaan...
VastaaPoista